Ps. Blogitoverini Kaimaani on nyt siis hilpassut maailmalle, tarkemmin sanottuna Malesiaan ja Indonesiaan, huh huh! Toivon itseni ja teidän takia, että hän a) tulee ehjänä takaisin b) päivittelee blogia sieltä c) pitää järjettömän hauskaa ja tekee kreisejä juttuja, jotta me saamme kuulla ja lukea hänen hienoja juttuja ja tarinoita! Terveisiä siis myös sinne toisen puolen maailmaa.
torstai 31. joulukuuta 2009
kaks nolla kymmene!
Ps. Blogitoverini Kaimaani on nyt siis hilpassut maailmalle, tarkemmin sanottuna Malesiaan ja Indonesiaan, huh huh! Toivon itseni ja teidän takia, että hän a) tulee ehjänä takaisin b) päivittelee blogia sieltä c) pitää järjettömän hauskaa ja tekee kreisejä juttuja, jotta me saamme kuulla ja lukea hänen hienoja juttuja ja tarinoita! Terveisiä siis myös sinne toisen puolen maailmaa.
keskiviikko 23. joulukuuta 2009
Kaipin ja Mikan jouluterveiset
Joulu tulla jolkottaa!
tiistai 22. joulukuuta 2009
Techmology
Juoksin tänään ympäri Stadia etsimässä japanin aivokuumerokotetta, joka oli loppu lähes joka apteekista. Sporassa kaksi vanhaa rouvaa jutteli tietokoneista. Toinen oli saanut pojaltaan sellaisen joululahjaksi, koska edellinen oli mennyt rikki. Toinen tuhahti ettei todellakaan tarvitse tietokonetta. ”Nykyään kaikki on vaan veeveeveepisteveepistefi!” ”Ällöttävää,” totesi nyt sekin rouva, joka oli saanut uuden tietokoneen. Viestinnän oppikirjoissa välillä sivutaan uuden teknologian tuomia mahdollisuuksia mm. uudenlaiseen yhteisöllisyyteen ja demokratiaan, ja samalla aina jaksetaan muistuttaa, ettei kaikilla kuitenkaan ole samanlaisia mahdollisuuksia tai taitoja käyttää uutta teknologiaa. Silti tuntuu ihan käsittämättömältä, että joku ei käytä tietokonetta ollenkaan. Rouvien siirtyessä keskustelemaan neulomistaan joululahjavillasukista järkytyin vähän, kun tajusin että kliseinen kuiluasetelma uuden, teknologiaan tottuneen sukupolven ja sitä vieroksuvan vanhemman sukupolven välillä on kliseisyydestään huolimatta totta. Eikä tarvitse mennä edes niin pitkälle kuin sporassa istuneet mummelit; omalta äidiltänikin puuttuu tietty rohkeus teknologian edessä. Jos hän ei tiedä, mistä napista sen Ihanan Elisan saikaan tallennukseen, hän istuu neuvottomana kaukosäädin kädessä ja kysyy asiaa kolmattakymmenettä kertaa sen sijaan, että kokeilisi vuorotellen kaikkia nappeja kuten allekirjoittanut.
En todellakaan väitä, että olisin mikään teknologianero tai että edes haluaisin olla. Muistan elävästi kun kuulin ensimmäisen kerran Googlesta. Yhdeksänkymmentäluvun puolella TV:stä tuli ohjelma, jossa kisattiin siitä, kuka selvittää jonkin erikoisen sanan merkityksen nopeiten netin hakukoneilla. Miten hellyttävä ohjelmakonsepti! Juontaja kierteli koneilla istuvien ympärillä ja jutusteli kevyesti tyyliin ”Jaahas, Pekka täällä luottaa jälleen Googleen, löytyykö sieltä, Pekka?” Ja Pekkahan löysi, vaikka mitä. Siinä media ja viestinnän opukset ovat takuulla oikeassa, että teknologia on juurtunut omaan sukupolveeni aivan eri lailla kuin aiempiin. Hakukone-tositeeveen lisäksi lämpimiä muistoja herättävät Kissin chatit ja IRC-galleriat. MTV3 ja Nelonen ovat itsestäänselvyyksiä, vaikka ne ovat olleet olemassa vasta reilu kymmenen vuotta. Ilman Facebook- tiliä voi tullakin toimeen, mutta teknologian hyödyntämättä jättäminen on tehty vaikeaksi. Mistä edellä mainitut rouvat saavat tietää seniorivesijumppatuntinsa perumisesta, jos eivät netistä, miten he löytävät perille vieraaseen kaupunginosaan ilman reittiopasta tai miten he ylipäätään saavat lisätietoa heille tärkeistä tai mielenkiintoisista asioista? Surullinen vastaus olisi tietenkin, että he eivät etsi tietoa enää mistään, eivät käy enää sen koommin seniorijumpissa kuin vieraissa kaupunginosissakaan, eikä mikään ole heille enää tärkeää tai mielenkiintoista. Onneksi oman isoäitini eroaa tarjoama esimerkki jaksaa aina estää tekemästä masentuneita yleistyksiä. Hän toimii joogaohjaajana ja sumplii joogayhdistykseen liittyviä menojaan sujuvasti sähköpostitse. Mutta jos kerta edustan ensimmäisiä todella teknologoituneita sukupolvia, on mielenkiintoista miettiä, miten tämä vaikuttaa elämiimme myöhemmin. Teknologian parissa varttuneet vanhukset ovat takuulla joskus todellinen markkinarako jollekin viitseliäälle yrittäjälle, jolla on vapaat kädet virtuaalibingosalien ja rollaattoriebay.comien luomiselle.
lauantai 19. joulukuuta 2009
The Sounds @ Kaapeli 19.12
Kuva http://www.rockfoto.nu/image/20060714_200703_70083900.jpg
tiistai 15. joulukuuta 2009
Mäkimäki, mäki olisin mun kaa
a) Ystäväni Marianna ja hänen pikkusiskonsa olivat ryhtyneet bulimikoiksi ja jututin heitä vessassa samalla kun he änkivät sormia kurkkuihinsa.
b) Olin raskaana ja sain sen takia valkoisia läikkiä ihooni.
c) Olimme porukalla epämääräisillä festareilla, jonka bajamajassa vedin vessan vahingossa niin, että kamerani kastui. Samalla huomasin että olin jättänyt aiemmin kassini samaan vessaan ja lompakostani oli varastettu kaikki kortit.
d) Jututin Tapiolan Sokoksen TET- harjoittelijaa, joka oli muistaakseni Tuusulasta. Laura oli sitä mieltä, että minun kannattaa olla varuillaan tämän hieman Laura Lepistön näköisen tytön kanssa. Tapiolan Sokos muuten oli muuttunut ihan kreisiksi 2500- lukua enteileväksi suurrakennukseksi, joka oli lähes kokonaan valkoinen ja portaikot liikkuivat vähän Tylypahka- tyyliin. Ilmeisesti talossa oli myös kampaaja, jolla Saara oli käynyt laitattamassa kampauksen ja pakotti myös minun päähäni futuristisen lookin. Tässä vaiheessa kohdat linkittyvät yhteen, sillä juuri kyseisen talon vessasta löysin Mariannan.
Kuva Emmi
maanantai 14. joulukuuta 2009
Oodi talvelle ja opiskelulle
Kirjoitin joskus ensimmäisen periodin viimeisinä viikkoina sanoituksia lauluun opiskelun riemuista, joita koemme jokainen varmasti, jos ei päivittäin, niin ainakin viikoittain. Pääsin biisikirjoituksessa vasta ensimmäiseen säkeistöön ja epäonnekseni muistan siitäkin vain vikan säkeen. Joka tapauksessa se meni jotakuinkin näin:
(sensuroitu versio)
Huomaa selvästi, että en todellakaan kaipaa vielä taukoa opiskelusta. Sinänsä siis kovin valitettavaa, että enää on vain viikko siihen, että opiskelut on tältä syksyltä saatu pulkkaan. Sitten pulkan voi pistääkin menemään mäkeä alas ja oikeastaan unohtaa kaiken, mitä on tänä syksynä ”oppinut”.
sunnuntai 6. joulukuuta 2009
Yllätyslopputulos: onnistunut viikonloppu. Lue teksti!
Kirosin suht paljon tätä viikonloppua etukäteen. Pari viikkoa sitten myönnyin velvollisuuden tunteesta olemaan serkkuni lapsenvahtina (joskin serkkuni on 12-vuotias joten 24/7 kaitsemista ei onneksi ollut tiedossa) koko tämän viikonlopun. Jo yksi päivä olisi tuntunut paljolta, mutta että koko viikonloppu! Varsinkin kun olin jo ehtinyt kuvitelmissani suunnittelemaan jotain kivaa ket tuketöriä kavereiden kanssa ja vaikkapa Linnan juhlien pukujen arvostelua (perinne, vaikkakin harvinaisen tylsä sellainen!). Sitä paitsi jokainen, joka minut vähänkin tuntee, tietää että a) en tule parhaiten juttuun lasten kanssa b) olen itsekin suht lapsi ja vastuunottaminen jostain toisesta itseni lisäksi on melko haastavaa c) se, että kaksi ”ihan sama, en tiiä” -flegmaattista tyyppiä laitetaan yhteen ei ole paras kombo. Ennakkoluulot suuresta failuresta, disaster viikonlopusta olivat siis valtavat.
Chilleintä itsenäisyyspäivää – älä rasita itseäsi liikaa!
PS. Joskus mekin pistetään Kaipin kanssa ihan ranttaliksi ja postataan jopa kaksi postausta päivässä! Siispä tsekkaa alla oleva toinen (parempi) uusi postaus.
Hisseistä ja juoksemisesta
Olen ollut tällä viikolla myös töissä, jossa on ollut ihan kivaa. Teen valmentajan nimikkeen alla sekoilun lisäksi säännöllisen epäsäännöllisiä työperiodeja vuodessa, yleensä kahdet Hullut päivät, kesätyö ja joulutyö. Näin en ehdi ahdistua tai kyllästyä yhtä pahasti kuin jotkut ystäväni, jotka ovat vakituisessa työsuhteessa. Sen sijaan ehdin nähdä enimmäkseen vain kivoja puolia työtehtävissäni, esimerkiksi nyt nautin lapsellisen paljon henkilöstötiloissamme olevasta pater noster- hissistä, siis sellaisesta kopperosta, jossa ei ole ovia ja joka on jatkuvassa liikkeessä. Vaikka yritän vakuuttaa itselleni, ettei se nyt niin siisti keksintö ole, olen silti joka kerta yhtä innoissani kun saan hypätä kyytiin tai kopista pois. Vähän kuin hyppäisin liikkuvaan sporaan tai kahtasataa kulkevasta moottoripyörästä avoautoon – siistiä! Vaikka vauhti on ehkä kaksi kilometriä tunnissa, hissistä tulee lyhyeksi hetkeksi mieleeni jokin huvipuistolaite. Pater nosterista tulee mieleeni lisäksi eduskunta, koska vain siellä tiesin sellaisen olevan. Kun nämä kaksi yhdistää, saa mielikuvan pukumiehistä ja salkuista Lintsillä, mikä on jotenkin mukava ajatus. Ajatella, että yhdestä hissistä voi olla niin monta kertaa päivässä niin paljon iloa. Joskin tänään koin pienoisia kauhunhetkiä, kun innostuksissani menin vahingossa ylös, vaikka piti menemäni alas. Ei siinä muuten mitään, mutta olin jo ylimmässä kerroksessa, joten jouduin olemaan kyydissä, kun koppero meni pimeän ullakon läpi ja liikkui hetken sivuttain. Tapauksen johdosta vereeni erittynyt adrenaliini piristi paremmin kuin kahvi, jota en tauollani loppupeleissä edes ehtinyt juoda.
Lisäksi luin tänään Juha Itkosen syyskuussa ilmestyneeseen Imageen kirjoittaman jutun juoksemisesta. Täytynee mainita, että herra Itkonen oli vastikään ainejärjestömme vuosijuhlilla puhumassa omasta viestintämenneisyydestään ja osoittautui hienoksi mieheksi. Hän olisi voinut vain tulla, puhua, naurattaa ihmisiä, juoda puoli lasia viiniä ja tajuta tulleensa vanhaksi, koska ei pitänyt budjettiin sovitetun viinin mausta vaikkei omina opiskeluaikoinaan huomannut siinä mitään vikaa. Sen sijaan hän odotti kärsivällisesti fuksilaulussa omaa vuoroaan, tyhjensi herran tähden lasinsa ja jatkoi Ikea- bussilla Alinaan. Sieltäkin hän poistui puolenyön paremmalla puolella pahoitellen, että joutuu lähtemään seuraavan päivän isänpäivänjuhlan ja lapsiensa verukkeella. Hieno mies. Alussa puhuin odotuksista ja lupauksista ja niiden alittamisesta, mutta mainitsematta jäi kuinka mahtavaa on, jos ne ylittyvät. No ainakin niin mahtavaa että sen voidaan olettaa vaikuttavan arvostelukykyyni juttua lukiessani, mutta sanon silti että se oli mielestäni hyvä.
Tykkään siitä, miten herra Itkonen käyttää kieltä ja lisäksi aihe osui arkaan paikkaan. Ensinnäkin, jaan rakkauden juoksuun. Juoksu on ainoa laji oman löyhän kilpaurheilijamenneisyyteni jälkeen, jossa olen saavuttanut samanlaisen ”flow’n” kuin esimerkiksi nappiin menneestä kisasuorituksessa. Paras lenkki on sellainen, jolla jalat liikkuvat itsestään ja tuntuu että voisi juosta vaikka kuinka pitkään. Toiseksi, olen rasitusvamman takia ollut toivottoman pitkältä tuntuvan ajan juoksukiellossa. Jos syynä olisi edes joku magee vamma, jos voisin sanoa vaikka ”Joo, kierukka repes kun juoksin New Yorkin maratonin loppukiriä” tai edes ”Joo, lumpio meni sijoiltaan kun breikkasin kännissä”, voisin sentään saada aikaan kohahduksen aina kun kerron asiasta. Mutta ei, minulla on juoksijan polvi. Mitä järkeä on siinä, että Jumala on suonut mulle juoksijan polven, mutten saa juosta sillä? Vaivan pitäisi mennä levon kanssa itsestään ohi ja tiedän että asiani voisivat olla paljon pahemmin. Juokseminen oli kuitenkin tätä ennen muodostunut mielenterveydelleni tärkeäksi eikä mikään korvaava laji todellakaan tunnu yhtä siistiltä. Altaan ainoana alle kuusikymppisenä vesijuoksuvyön kanssa sätkiessäni en oikeen tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa. Olenkin surutta valittanut juoksukiellostani ylimitoitetusti, Lauraa lainatakseni: ”Sä oot kyllä mukavampi kun sä saat urheilla.” Nyt kun juoksu on kielletty, olen huomannut että juoksussa onkin jotain erikoista ja vähän pelottavaa, oikeastaan se on vähän kuin mikä tahansa huume. Jos pää ei kestä eikä pitäydy tietyissä kohtuuden rajoissa, flow’sta voi saada yliannostuksen. Juha Itkonen löysi itsensä sairaalan vessasta alle neljäkymmentäkiloisena juomasta kaksi litraa vettä, jotta pääsisi läpi edessä olevasta punnituksesta. Olen vihdoin päässyt kaikista kipuiluista ja saanut pikkuhiljaa aloittaa huumeannokseni uudestaan. Tämän viikon parhaimpiin hetkiin kuuluikin kymmenen minuutin hölkkä, ensi viikon viittätoista odotellessa. Tällä hetkellä kärsin vielä vierotusoireista, koska olin ehtinyt tottua suurempiin annoksiin, mutta kenties tästä selvittyämme minä ja polveni arvostamme juoksua entistä enemmän ja osaamme olla leppoisempia nistejä. Juha Itkonenkin löysi jutussaan rauhan juoksijana, kannattaa lukea!
Kuva C jonka ympärillä on ympyrä Minä
P.S Hyvää itsenäisyyspäivää! Olen viettänyt sitä sangen perinteisesti syömällä ja katsomalla Tuntemattoman. Tosin aamupäivällä ruumistani raahattiin mukana Naisten joulumessuilla, jossa tunnelma oli erittäin radioaktiivinen. Italialaiset turistit ostivat käsintehtyjä huopahattuja ja ottivat kikatellen kuvia toisistaan. Hämmentävin tapaus oli kuitenkin menomatkalla Pohjiksen Filmtownilla seisoskelemassa nähty frakkipukuinen Matti Vanhanen. Ehkä Matti haluaa luoda tavallisen kansalaisen imagoa palauttamalla leffat ajallaan. Tai kenties Matti halusi lievittää juhlastressiä katsomalla jonkun mukavan leffan? Tähän tarkoitukseen suosittelisin ehdottomasti Tuhkimoa, sillä Prinssille järkätyistä paritustanssiaisista voisi päästä jo juhlahumuun ja ottaa vinkkejä tanssiaskelten suhteen. Seuraavaksi paneudunkin illan tärkeimpään traditioon, Linnan juhlilla vilahtavien pukujen häpeämättömään pilkkaamiseen.
tiistai 1. joulukuuta 2009
Chill out
Älkää käsittäkö väärin, pidän joukkoliikenteestä. Erityisesti rakastan metroja ulkomailla, mutta ei siitä sen enempää. Aamun bussimatka on pimeässä ja ikävässä tärkeä henkireikä: kaksikymmentäkaksi minuuttia, jolloin ei vielä tarvitse ajatella tulevaa työpäivää/luentoa/muuta vastuullista ja henkisesti haastavaa. Sen sijaan saat ottaa muutaman asteen takakenon, kuunnella hyvää musiikkia ja seurata sitä absurdin sekalaista joukkiota ihmisiä, joka on ahtautunut yhdessä niinkin pieneen tilaan, vaikkei heitä yhdistä välttämättä mikään muu kuin halu päästä samalle maantieteelliselle alueelle. Korkeakouluja käymätön, puolitoistatuhatta euroa kuussa ansaitseva eronnut yksinhuoltajasiivooja ja Tammisaareen rantahuvilaa rakentava, kolmen lapsen osastonylilääkäri-isä istuvat viileänä aamuna bussissa kylki kyljessä ja lämmittävät toisiaan. Mahtavaa! Eilen tunnelma ei kuitenkaan ollut näin ideaali. Ihmiset istuivat silmät kiinni, niskoja retkahteli. Suosikikseni muodostui nuori mies, joka joutui nousemaan Ruoholahdessa päästääkseen vieressään istuvan naisen pois ikkunapaikalta, mutta päästyään nauttimaan ikkunan tarjoamasta päätuesta kerkesi silti ottaa lyhyet tupluurit ennen Kamppia. Kaikista huokui uupumus omiin arkiinsa.
Sitten muistin erään aiemmin tekemäni havainnon: Pari kolmisen viikkoa sitten olin Terveysmessuilla töissä. Käytävät tungeksivat ihmisiä, meidän edessämme oleva käytävä erityisesti, koska Nessulla oli meitä vastapäätä ständi jossa jaettiin ilmaisia karkkeja. Pari euroa säästääkseen nokkelat suomalaiset olivat jättäneet narikat maksamatta ja siten joutuivat kävelemään talvitakit päällä ylähuulen ja nenän väliin jäävä tila kimallellen hikipisaroista. Joku osti 900 euroa maksavan ilmanpesurin luultavasti vain päästäkseen eroon esittelijästä. Paikalle pakotettu aviomies katsoi anelevasti ensin kelloaan, sitten vaimoaan, tuloksetta. Ja kaiken häslingin keskellä työnnetyissä rattaissa pieni lapsi nukkui suu auki. Näky oli kuin suoraan jostain meditaatio-oppaasta, sillä voin vannoa, että tuo lapsi jos joku oli löytänyt sisäisen rauhansa. Kymmenettuhannet ihmiset sekoilivat ja hikoilivat ympärillä ja kaveri nukkui, aivan äijänä. Hän istui rattaiden suojassa nirvanassa ja häntä liikuteltiin ympäriinsä. Olen aivan varma, että se lapsi pääsee vielä pitkälle elämässä. Hän oli tajunnut, että kun menee liian lujaa, pitää muistaa rauhoittua. Ja eilen, katsellessani väsyneitä, kuolaavia ihmisiä bussissa tajusin, että he olivat askeleen edempänä minua. Hitto, ne oli jo tajunneet että bussi on lähimpänä rattaita mitä ne enää ikinä tulee pääsemään.